miercuri, 13 aprilie 2011

Ficatei de pui la cuptor


O alternativa ceva mai sanatoasa a traditionalilor ficatei trasi la tigaie. :)
Ingrediente:
- 300-400g ficatei de pui
- 2 fire de ceapa verde
- 2 fire de usturoi verde
- 1/2 pahar de vin alb sec demi-sec (cred ca merge si sec fara probleme)
- 1/2 lingurita de boia
- sare, piper


Ca idee, reteta originala era cu ceapa si usturoi normale. E prima data cand incerc cu ceapa si usturoi verzi si tre sa recunosc cu mana pe inima ca e mult mai bine. Gustul e ceva mai proaspat sau (ca sa adaug si o nota de lirism) as zice ca e mai primavaratec, asa. :))

Calim ceapa si usturoiul taiate bucati in o lingura ulei de masline pana se inmoaie (nu mai mult).

Punem intr-un vas ficateii, ceapa si usturoiul, vinul, condimentele si o lingura de ulei de masline dupa care dam la cuptor, aprox 30-40 minute. Timpul e relativ, cel mai bine e sa verificati daca sosul a scazut si daca ficateii s-au rumenit.
Bine, putem ajunge in siuatii extreme, gen ficateii s-au rumenit dar sosul nu a scazut inca (cum am patit eu) :) In cazul asta mai intoarcem ficateii din cand in cand si aia e, problema rezolvata.

Ca garnitura am facut o salata verde cu un pic de leurda.
Pofta buna!

4 comentarii:

  1. in loc de vin alb... demi-sec.. se poate pune...limonada cu ghimbir?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu se poate, incalcam principiile paradigmei culinare. :))
    Dar, daca stau sa ma gandesc bine cred ca ar merge un pic de coniac. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Incearca si reteta asta:

    Ficatei demiseci (ficatei in iarba, pt cunoscatori)

    Ca idee, reteta originala era fara ficatei. Dar e prima data cand incercam varianta asta si, treb sa recunosc cu mana pe inima, ca era mult mai bine fara... Ca sa mai adaugam o octava de lirism, astia sunt ficatei mai de vara...
    Cum timpul e relativ doar in teoriile lui Einstein, hai sa nu-l irosim. Asa ca luam niste ficatei deja rumeniti si destupam o sticla de vin. Demisec, ca asa e reteta. Ca sa evitam situatiile extreme, in care sa ramanem doar cu ficatei pe care sa-i tot intoarcem de pe o parte pe alta din cauza nervilor, propun achizionarea mai multor sticle. Asa, problema e rezolvata. Iar ca garnitura, o shaorma. Ca sa si mancam, totusi, ceva.
    Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bag de seama ca scopul final este excluderea ficateilor din ecuatie, cu riscurile aferente adica renuntarea la partea culinara.
    Dar cum orice risc implica si un castig in cazul nostru renuntarea la culinar va conduce la integrarea in bahic.
    E bine si asa. :)

    RăspundețiȘtergere