miercuri, 26 octombrie 2011

Tocana de vita si ardei


Acu ceva ani am mancat o mancare de vita cu ardei tare buna.
Unde? Pai "La mama".
Mda, pe vremea aia "La mama" nu era ditai lantul ci avea numai doua restaurante. Si in alea doua restaurante se manca tare bine. Nu ca acum. :)

Asa, totul a pornit de la o punga de ardei capia pe care am primit-o cadou. Mda, in ultima vreme soarta a facut sa primesc fel de fel de materii prime.
Si cumva punga asta de ardei mi-a produs o intromisiune in trecut astfel incat mi-am adus aminte de bunatatea mancata cu ani in urma. (imi cer iertare daca folosesc cuvintele in mod gresit, dar ce sa faci la noi la "Politehnica" nu ne-au invatat din astea.) :))

Asa ca incercat sa re-creez mancarica cu ardei. Care a iesit chiar mai buna, fara nici o gluma.

Ingrediente:
- 1kg de pulpa de manzat
- 1 kg de ardei capia
- 2 cepe medii
- 4-5 catei de usturoi
- 1 pahar de vin rosu
- 1 pahar de suc de rosii (din acela de se gaseste la sticla)
- 2-3 foi de dafin
- 1 lingurita de cimbru uscat
- ulei de masline
- sare, piper

Taiem ardeii juliene si ii punem la calit cu 2 linguri de ulei de masline pana se inmoaie.


Cand sunt gata ii punem in tava.
Procedem la fel si cu cepele (tot juliene, tot pana se inmoaie, nu mai mult). Le punem si pe ele in tava.

Taiem carnea cubulete si o rumenim in 1-2 linguri de ulei de masline.

 
O punem si pe asta in tava.

Tocam marunt cateii de usturoi si ii adaugam si pe ei, impreuna cu cimbrul si dafinul. Turnam vinul si sosul de rosii. Ideea e ca trebuie sa acopere carnea si ardeii, atat. Daca nu ajunge, mai suplimentati un pic. Punem sare si piper si dam la cuptor.

Acum, mare atentie. Mancarea asta trebuie gatita mult si la temperatura medie, asta ca sa iasa treaba ca lumea. Asa ca am setat cuptorul la 160 grade si am folosit un vas de jena cu capac, care transfera caldura mai greu. Merge si unul de lut, daca aveti prin gospodarie. E chiar mai indicat.
Am lasat cam 1.5-2h cu capac si inca 1h fara capac, pana a scazut sosul.
Atentie, nu lasati mai mult pentru ca am constatat ca ardeii au cumva tendinta sa elibereze apa si in final o sa obtineti un sos foarte subtire si o gramada de coji de ardei. :)

Si in final am obtinut o minunatie. Absolut delicios.
Am servit cu o salata de varza rosie si marar plus ulei de seminte de floarea soarelui (presat la rece) si lamaie.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu