miercuri, 7 decembrie 2011

Salata nicoise


Nu este chiar adevarata si originala salata nicoise dar este o varianta extrem de buna. Reteta o am dintr-un dictionar de salate (da, exista si asa ceva). :)
Ca idee, varianta originala (standardizata ISO, cum ar veni) contine ansoa, ca sa nu ziceti ca nu v-am spus.

Ingrediente (pentru doua persoane ceva mai flamande):
pentru salata
- 150g fasole verde (eu folosesc tot timpul o conserva mica de bonduelle)
- 2 rosii medii
- 1 ardei gras verde
- 2 cartofi fierti
 - 1 castravete mic
- 1 ceapa rosie mica
- o mana de masline
- 2 oua fierte
- 1 conserva de ton (scursa)
- 1 conserva de sardine (scursa)
- 4-5 linguri ulei de masline

pentru vinegreta (trebuia sa apara si o vinegreta, in fond avem de a face cu o reteta frantuzeasca)
- 2 linguri de otet aceto-balsamic sau lamaie
- 1 lingura mustar dijon
- 6 linguri ulei de masline
- sare si piper

Taiem rosiile in opt.

Apoi spalam ardeiul si il taiem cubulete. La fel procedam si cu cartofii, ceapa si castravetele. Taiem ouale in patru.
Amestecam toate ingredientele de salata mai putin ouale, sardinele si tonul. Adaugam cele 4-5 linguri de masline, punem un pic de sare si piper si apoi amestecam.

Adaugam ouale, tonul si sardinele si amestecam foarte usor. Mare grija, insist asupra acestui aspect, amestecati foarte usor, la misto asa. Unii bucatari sustin ca ar fi indicat sa nu amestecam de loc. Ca idee, daca amestecam prea tare ouale plus pestele o sa se dezintegreze un pic si salata noastra nu o sa mai arate asa bine.

Dupa ce am pregatit salata, preparam si vinegreta. Amestecam otetul cu mustarul, sarea si piperul si batem pana se dizolva sarea. Adaugam ulei putin cate putin si continuam sa amestecam. Ar trebui ca rezultatul sa fie omogen, adica uleiul sa nu se ridice la suprafata.

Turnam vinegreta peste salata si gata.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu