duminică, 5 februarie 2012

Gaina la cuptor cu vin si bere


O mancare mai de sezon asa, numai buna de executat la vreme de iarna cand afara sunt minus nu stiu cate grade.
Mare atentie, va sfatuiesc din toata inima sa folositi o gaina de tara, nu de alta dar ultimele mele tentative de a gati la cuptor pasaretul de super-market s-au incheiat cu boscorodeli (ca sa nu zic injurii) si cu concluzia: "nu mai cumpar porcariile astea in viata mea". :)
Ingrediente:
- 1 gaina (1.5-2 kg)
- 200 ml vin rosu
- 200 ml bere blonda
- 4 morcovi
- 1 pastarnac
- 2 cepe mici
- 4-5 catei de usturoi
- 1 mar
- 1/2 ardei gras rosu
- 2 foi de dafin
- 1 cub de unt
- 4-5 linguri sos de rosii
- ienibahar, cimbru, maghiran, coriandru (cam 1/2 lingurita din fiecare)
- sare si piper

Fierbem gaina impreuna cu 2 morcovi, pastarnacul si cepele pana apare spuma (cam 15-20 min sa zicem). Scoatem spuma.
Dupa spumat avem doua variante, in functie de logistica din bucatarie:
a. fie bagam la oala cu presiune timp de 20 min
b. fie lasam sa fiarba in continuare timp de 40-50 minute

Scoatem gaina si o asezam intr-o tava. Amestecam in mojar condimentele (ienibahar, cimbru, maghiran, coriandru) si frecam bine gaina atat pe dinauntru cat si pe afara.

Introducem untul in gaina, apoi marul. In cazul nostru a incaput doar jumatate de mar, ce sa faci. :)
Presaram feliile de ardei gras, adaugam in tava jumatatea de mar ramasa taiata felii,  cei doi morcovi ramasi taiati rondele, dafinul si usturoiul taiat feliute



Punem sosul de rosii peste gaina.

 
Adaugam in tava 200 ml din supa rezultata in urma procesului de fierbere, 200 ml de bere si 200 ml de vin rosu. Saram si piperam.


Acoperim cu o folie de aluminiu avand grija sa nu atingem gaina cu aluminiu si lasam 20-30 min la 200 grade. 
Dupa 20-30 min scoatem si lasam la cuptor stropind din cand in cand pt inca o 1h - 1h30 pana gaina se rumeneste frumos si sosul scade. Daca gaina e mai mare mariti timpii de stat la cuptor, proportional sa zicem.

Si gata.


Ca garnitura merg niste banali cartofi la cuptor sau un banal piure de cartofi, nu de alta dar are gaina destula personalitate credeti-ma pe cuvant. :))

  
Si la final sa nu uitam sa dam cezarului ce-i al cezarului si sa specificam de unde ne-am inspirat:
http://nicuvar.wordpress.com/2010/12/29/gaina-la-cuptor-cu-vin-si-bere/

Pofta buna!

2 comentarii:

  1. curcanu' nu se preteaza la aceasta reteta?...asa, informativ :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Doar curcanul de tara, curcanul de oras nu e bun. :))))))))

    RăspundețiȘtergere