vineri, 6 aprilie 2012

Tarte tatin cu mere


Tarte tatin face parte din familia tartelor rasturnate. Legenda spune ca a fost descoperita din intamplare de Stephanie Tatin (hangita la baza) in timp ce incerca sa salveze niste mere caramelizate un pic cam tare.
Varianta cea mai comuna este cu mere, dar exista variatii cu pere, prune, etc.
Eu am incercat si cu mere si cu pere si pot spune cu mana pe inima ca rezultatul este foarte bun in ambele cazuri. :)

 Ingrediente:
- 1 kg de mere, curatate de coaja si seminte si taiate bucati (merele mai mici le-am taiat in patru, cele mai mari in opt, asta asa ca sa faceti o idee)
- 100g unt
- 100g zahar
- un gat de coniac (sa zicem 50ml)
- zeama de la o lamaie
- o lingurita de scortisoara
- un blat de foetaj, pe care spre rusinea mea l-am luat gata facut din magazin (nu prea recomand eu foetajul cumparat datorita faptului ca toate au margarina in loc de unt, dar nah avand in vedere ca folosesc de cateva ori pe an nu cred ca e o problema)

Taiem untul cubulete si il topim intr-o tigaie incinsa, apoi adaugam zaharul imediat.
Amestecam timp de 3-4 minute pana se omogenizeza bine apoi adaugam merele si mai lasam 10 minute amestecand din cand in cand. Cam la mijlocul intervalului de 10 minute adaugam lamaia, coniacul si scortisoara. In final ar trebuie sa obtinem niste mere scaldate intr-un ceva mai gros.

Acum, daca aveti o tigaie care poate fi bagata la cuptor treaba devine extrem de simpla. Pur si simplu acoperiti tigaia cu blat de foetaj, pe care il decupati urmarind tigaia avand grija sa lasati o extra margine de 1 cm. Marginea asta o petreceti un pic peste compozitie astfel incat sa o sigiliati cumva.
Daca nu aveti tigaie competenta, varsati compozitia intr-o forma de tarte si repetati pasii de mai sus.

Dati la cuptor pentru aprox 30 minute (pana se rumeneste foetajul frumos). Si gata.
Lasati sa se raceasca 15 minute si apoi rasturanti pe o farfurie ceva mai incapatoare.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu