luni, 3 septembrie 2012

Tarta cu piersici


Sau pe scurt comedie in doua acte cu piersici.
Ma rog, sa zicem tragicomedie, asta pentru ca in primul act din cauza unor mici detalii de implementare tarta mea a iesit un pic cam cleioasa lucru care mi-a provocat o usoara stare de anxietate. :))
Eh, inapoi la plansa de proiectare, stiti cum se zice.
Asa ca dupa ce am petrecut o seara studiind retete de tarte cu piersici am ajuns la reteta asta.
Reteta care a iesit chiar ok, ingloband esenta tartelor pe stil american. Am uitat sa mentionez ca asta a fost telul: o traditionala 'peach pie', ca la mama ei.

Observatie preliminara, cantitatile de mai jos sunt pentru o forma de tarta de 27-28cm. Ma refer la forma din acea conica, iar dimensiunea de care vorbesc reprezinta diametrul in partea de sus.

Daca aveti forme mai mici. ghinion, va trebuie sa aplicati regula de 3 simpla, ce sa faci. :)

Ingrediente:
pentru aluat:
- 380-390g faina
- 1 lingurita sare
- 35g zahar
-250g unt
- 60-90 ml apa

pentru umplutura:
- 1.2 kg piersici (sau 10 piersici ceva mai maricele sa zicem)
- 50-60g zahar
- 3 linguri amidon
- 2-3 lingurite suc lamaie
- un praf de sare
- o lingura unt
- o lingurita rasa scortisoara
- un praf de nucsoara
- 1-2 oua

Punem intr-un robot de bucatarie faina, sarea si zaharul si amestecam un pic pana se omogenizeaza.
Adaugam untul (de la rece, neaparat!) taiat cubulete si mai amestecam un pic pana obtinem un fel de firmituri ceva mai mari (cam 15 secunde).

Pornim din nou robotul si turnam prin capacel cam 60 ml apa in jet subtire. Atentie, ar fi bine ca si apa sa fie de la rece, da? Lasam cam 30 secunde pana se leaga frumos si aluatul devine elastic. Daca mai e nevoie mai turnam un pic de apa si mai amestecam un pic (5-10 secunde, nu mai mult).
Invelim aluatul in folie alimentara si il dam la frigider pentru 1h.

Cat timp se linisteste aluatul ne apucam de umplutura.
Punem o oala mare la fiert si cand a dat in clocot oparim piersicile cam 10-20 secunde.
O sa vedeti ca pasul asta (inutil in aparenta) isi are rostul lui. Mai exact piersicile o sa se cojeasca extrem de usor, ca sa vezi. :)
Dupa ce le-am cojit  si scurs bine le indepartam de pe samburi, apoi le taiem in felii late de 1cm.
Amestecam piersicile cu restul de ingrediente (foarte usor ca sa nu le strivim) si le lasam in vas. Incingem cuptorul la 220 grade.

Dupa ce s-a facut sorocul si a trecut ora de stat la frigider ne apucam de intins aluatul.
Ca idee, ar fi bine sa va miscati rapid, aluatul nu trebuie sa se incalzeasca prea tare.
Impartim aluatul in doua si ne apucam sa il intindem (cat timp intindem prima jumatate o tinem pe doua la frigider).
Aluatul fiind destul de fraged, pasul asta e cam complicat. Dar nu disperati, exista o solutie care simplifica radical procedeul (am vazut eu la Paprika TV).
Asa, smecheria consta in faptul ca aluatul trebuie intins intre doua folii alimentare sau intre doua foi de copt.
Dupa ce am intins o sa aruncam folia de deasupra si o sa punem blatul in forma, apoi vom dezlipi si folia de jos (care intre timp a ajuns deasupra).

Ungem forma cu un pic de unt si asezam peste prima jumatate de aluat intins (conform cu procedeul de mai sus). Ungem cu ou batut, neaparat (ca umplutura sa nu inmoaie prea tare blatul).
Punem umplutura, taiem marginile in exces si apoi intindem a doua jumatate.
Acoperim umplutura, taiem marginile in exces si aici si apoi ungem cu ou si presaram cu un pic de zahar.
Facem patru incizii ceva mai maricele in blat, cam la 1-2 cm.
Coacem pentru 10 min. Reducem la 175 grade si mai coacem 30-35 minute pana se rumeneste frumos.

Cand e gata lasam sa se raceasca 1-2h si cam asta e.
Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu