miercuri, 21 noiembrie 2012

Conopida cu sos de rosii si masline



Revin (dupa o pauza ceva mai lunga) cu o noua reteta dedicata banalei conopide. :)
Daca data trecuta am mers pe stil oriental acum am decis  sa schimb un pic macazul si sa incerc o reteta cu ceva influente mediteraneene.
Sursa a fost tot Jamie, ca deh cand e vorba de chestii relativ simple retelete lui se muleaza perfect.

In plus Jamie e un pic cam blocat pe bucataria mediteraneeana lucru care se traduce in niste retete foarte reusite.

Ingrediente:
- o conopida medie
- o ceapa rosie taiata marunt
- 4-5 catei de usturoi tocati marunt si ei
- o mana de masline negre fara samburi (stiu ca ma repet, dar nah mai zic o data: luati masline cu samburi si scoateti samburii, nu folositi masline fara samburi din magazin)
- 4 fileuri de ansoa scurse si taiate feliute
- o legatura de patrunjel nu foarte mare
- 2 conserve de rosii cubulete
- 1-2 linguri otet de vin rosu
- ulei de masline (3-4 linguri pt calit si inca atat pentru pus deasupra)

Ca sa incepem cu partea de infrastructura o subliniez faptul ca vasul este important. Conopida trebuie sa incapa intreaga si pe margine mai trebuie sa ramana cam 2cm.

Taiem tulpina conopidei si o taiem cubulete.
O punem la calit in vas cu un pic de ulei de masline. Adaugam ceapa si usturoiul. Tinem aprox 10 minute pana se inmoaie bine.

Taiem tulpinile de patrunjel si le tocam marunt, apoi le adaugam in vas. Punem si ansoa impreuna cu maslinele si mai tinem 2-3 minute.

Adaugam conservele de rosii plus un pic de apa, cam jumate de pahar sa zicem.
La sfarsit vine otetul dupa care lasam pana incepe sa fiarba.

Luam un pic vasul de pe foc si asezam cu grija conopida in sos. In teorie conopida ar trebuie sa fie scufundata cam pe jumate in sos.
In plus conopida va fi impinsa de jos in sus cu o forta egala cu greutatea volumului de sos dezlocuit, mai tineti minte? :))) (Daca nu intelegeti gluma, ignorati-o cu eleganta, e chestie mai de profil asa, pentru ingineri cum ar veni. :) )

Atentie mare la pasul precedent, sosul e un pic fierbinte, sa nu faceti vreo boroboata.
Stropim cu ulei de masline si lasam sa fiarba acoperit (la foc mic) cam 40-50 minute in total. Ultimele 10-15 scoateti capacul ca sa apuce sa scada un pic sosul.

Cand e gata presaram patrunjelul frunze si aia e.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu