duminică, 7 iunie 2015

Hummus cu leurda


Nu cred ca hummus-ul are nevoie de o prezentare foarte detaliata, probabil mai toti stiti despre ce este vorba.
Pentru cei mai ignoranti o sa mentionez (pe scurt) ca este o mancare intalnita in orientul mijlociu, nordul Africii si Turcia.
La baza are naut si pasta de susan (tahini) combinata cu alte ingrediente gen lamaie, usturoi, ulei de masline, condimente, etc.
La nivel de nutrienti sta foarte foarte bine avand un continut ridicat de proteine plus calciu, magneziu si alte bunatati.

Retea de azi reprezinta o mica variatie data de prezenta leurdei. (care din pacate a disparut de mult din piete, recunosc am fost cam lenes si de abia acum m-am trezit sa postez reteta).

Ingrediente:
- o conserva de naut (la 400g)
- 2 linguri de tahini
- 3 linguri ulei de masline
- 2 linguri zeama de lamaie
- o mana de leurda tocata marunt
- un praf de chimion
- sare si piper

pt decor
- ulei de masline
- zaatar (optional)

Procesul tehnologic este uluitor de simplu (lol), se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza pana obtinem o pasta fina. Potrivim cu sare si piper si aia e.
Daca pasta este prea grosiera mai puteti adauga un pic de ulei de masline sau apa pana ajunge la consistenta dorita.

Cantitatile sunt aproximative, mai puteti adauga din fiecare ingredient dupa gust.

La final punem intr-un bol, turnam un pic de ulei de masline si presaram zaatar.

Evident, nu trebuie sa folositi neaparat naut din conserva. Merge si naut uscat boabe inmuiat peste noapte, inlocuita apa si fiert cam 1h30-2h cu un pic de bicarbonat. (o sa aveti nevoie de 250g  naut, cantarit dupa fierbere)
Problema aici este ca in daca boabele uscate de naut sunt ceva mai vechi humusul nu o sa iasa asa cremos, deci e un pic de loterie.
Bine, si la conserve e un pic de loterie (in functie de marca) dar personal am avut rezultate foarte bune cu maxim sau marca proprie cora.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu